Våra katter

Här möter du våra underbara katter som väntar på sina nya hem, både vuxna och ungar. Du kan läsa här nedan om hur det fungerar att adoptera från oss.

I adoptionspriset ingår att katterna är kastrerad, grundvaccinerad, id-märkt och id-registrerad, besiktigad av veterinär och försäkrad i Agria. Nya ägaren har möjlighet att enkelt ta över för att slippa eventuell karenstid. I adoptionsavgiften ingår för alla katter också 70 kronor per katt för att vi genomför ägarbytet hos Svenska Kennelklubben.

Vi adopterar under inga omständigheter ut några okastrerade katter eller kattungar förutsatt att det inte är medicinskt betvingat. För okastrerade katter och kattungar upp till sex (6) månader skriver vi först ett ”jourhemsavtal inför adoption”. Själva överlåtelsen (adoptionen) sker först efter att antingen Akutgruppen ombesörjt eller efter överenskommelse med jourhem som ska kunnat uppvisa intyg på att katten/kattungen är kastrerad, dock senast en (1) månad efter flytt eller för kattungar innan 10 månaders ålder.

Adoptionspris (fr o m 1/7 2020)
-Kattunge upp till 1 år (12 månader)       2500,-
-2 kattungar upp till 1 år (12 månader)   4500,-
-Vuxna katter över 1 år (12 månader)     1900,-
-Seniorer över 10 år                                     1000,-

Särskilda villkor för kattungar
Våra kattungar blir alltid kastrerade innan adoption. Du som vill adoptera en kattunge (eller flera) kommer du istället att få betala en handpenning om 1000 kronor och agera jourhem tills dess att katten är kastrerad (vid könsmognad eller ca sex månaders ålder). Först efter kastrering skrivs adoptionsavtal och resterande belopp betalas. Detta gör vi för att minska antalet oönskade kattungar och hemlösa katter.

Vi adopterar inte heller ut ensamma kattungar. Antingen adopteras de ut två (eller fler) tillsammans, eller till ett hem där det redan finns en (passande) katt. Vår erfarenhet säger att en liten kattunge riskerar att inte må bra och bli understimulerad om den är ensam. Givetvis går det även bra att adoptera en unge och en (passande) vuxen tillsammans.

Att adoptera katt

Nedan kan du läsa om hur det går till att adoptera en katt hos Akutgruppen. Innan du bestämmer dig för att adoptera, tänk dock noga igenom följande:

* En katt lever i ca 15-20 år, ibland längre. Du har ett ansvar för kattens liv och välmående under hela dess liv.

* En katt är en levande varelse och ska behandlas med respekt och som en familjemedlem.

* Du behöver någon som kan se efter din katt om du reser bort eller blir sjuk.

* Du måste ha en lösning för katten om du eller någon i familjen drabbas av allergi eller om katten och andra djur i hushållet inte kommer överens.

* Veterinärvårdsförsäkra din katt! Om katten blir sjuk eller skadar sig och måste behandlas kan kostnaderna bli mycket höga – en försäkring gör stor skillnad. Tyvärr avlivas alltför många djur pga. att dess ägare inte har råd med veterinärvårdskostnaden.

* Kastrera din katt när den är könsmogen även om den ska vara innekatt – han/hon kan råka komma ut och vi som jobbar med hemlösa katter vet hur illa det kan gå för oönskade kattungar.
Passa även på att ID-märka den så ökar chansen att få tillbaka katten om den skulle dra på rymmarstråt.

* Vaccinera din katt årligen eller enligt veterinärens rekommendation mot kattsnuva och kattpest.

* En kattunge ska vara minst 12 veckor innan den skiljs från sin mamma.

Läs mer om våra adoptionsvillkor

Läs på så mycket du kan om katter, det lönar sig! Kika gärna på Svenska Katters sida under rubriken ”Att bli med katt” – där finns mycket att läsa.
http://www.katter.nu

Jordbruksverket har på sin hemsida samlat en del skötselråd för katter

Att adoptera katt hos Akutgruppen

Om du vill adoptera en särskild katt från oss skickar du enklast en intresseanmälan via kattens sida på hemsidan. Om du istället vill skicka en generell intresseanmälan kan du maila oss på adoptera@akutgruppen.com. Hit kan du också maila frågor om adoptionsprocessen. Berätta vad du söker hos en katt tex. gällande kön, ålder, färg och personlighet. Berätta också om dig och din situation – hur bor du? Har du familj? Har du kattvana? Har du redan katt eller andra djur och är de kattvana? Etc. Utifrån informationen du ger kan vi se om den katt du eventuellt är intresserad av skulle passa hos dig eller ge förslag på en eller flera katter som vi tror du kan vara intresserad av.

Du kommer att få våra adoptionsvillkor mailade till dig tillsammans med information om adoptionsprocessen. Eftersom du kommer att skriva under adoptionsvillkoren vid en eventuell adoption är det viktigt att du läser igenom dem noggrant så det inte uppstår några problem när du kanske redan har besökt katten och förälskat dig i henne eller honom.

Eftersom alla våra katter bor i privata hem, s.k. akuthem, kommer du att besöka katten i akuthemmet. När du har godkänt adoptionsvillkoren förmedlar vi därför kontaktuppgifter till kattens/katternas akuthem så att ni kan boka in en tid för det första av två obligatoriska besök. Om allt går bra vid det första besöket läggs katten som ”bokad” på hemsidan. Observera att bokningen bara innebär en intresseanmälan där du har förtur framför andra intressenter. Det är först när vi har godkänt ditt hem och kontrakt har skrivits under av samtliga inblandade parter som du kan göra anspråk på katten. Tills dess förblir katten i vår regi.

Vid det andra besöket är det bra att ha med en filt, handduk eller liknande så att din nya familjemedlem vänjer sig vid det nya hemmets doft innan flytten. Tyget bör därför inte vara nytvättat.

Efter det andra besöket kommer vi överens om ett datum då katten ska flytta till dig. Vi följer alltid med till kattens nya hem för att se att allt går bra och skriva kontrakt men har du möjlighet att själv hämta katten är det en stor hjälp för oss då vi inte alltid kan ordna med chaufför till det valda datumet.

Vi uppskattar alltid att få höra hur det går med din nya familjemedlem och att få Tassavtryck på vår hemsida och du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor!

Annat som berör…

Behöver du omplacera din katt? Läs mer här >>>>>

Har du hittat en katt? Läs här vad du kan göra för den. >>>>>