fbpx

Att vara jourhem

Beslutet att bli jourhem var något som växte fram över tiden. Jag och min sambo har adopterat två egna katter från katthem, vilket öppnade en helt ny värld för mig om hemlösa katters liv och utsatthet. Jag började följa olika kattföreningar i sociala medier och vi pratade lite här hemma om jourhem. En dag dök Akutgruppens inlägg upp i mitt flöde.

”Stödhem sökes AKUT till en kattmamma med två 12-veckorsungar! Kattfamiljen finns i Stockholm. Det är mycket bråttom”. Som tur var fick den lilla kattfamiljen snabbt ett stödhem, men det visste jag inte då. ”Det är ju akut!” ylade jag till min stackars sambo, som motvilligt gav med sig och vi mailade in en ansökan. Numera vet jag att alla föreningar, alla dagar om året, har ett mer eller mindre konstant behov av passande jourhem.

Så kom det sig att två blyga 6-månaders kattkillar flyttade in och sparkade igång vårt jourhemsliv. Efter dem har vi fortsatt att ta emot katter löpande och alla jourkatterna har haft sitt eget bagage och olika erfarenheter av ”tvåbeningar”. Jag gillar katter och genom att vara jourhem får man chans att träffa så många underbara varelser med olika personligheter och ge dem extra uppmärksamhet.

En av våra egna katter är en tidigare hemlös ”skyggis” som förmodligen har en hel del svårigheter i bagaget, så vi hade den erfarenheten med oss när vi tackade ja till att ta emot skygga jourkatter. Just en skygg katt behöver lite tid för att blomma ut och ofta tillbringas den första perioden gömd i en garderob eller under en säng. För de jourkatter som har varit skygga har det gått allt från endast ett par dagar till några veckor innan de har vågat sig fram eller sökt kontakt och ibland ännu längre tills vi fått röra dem.

Vi har fått hjälpa den skygga jourkattens självförtroende och helt enkelt ge den en puff i rätt riktning, det har varit mycket uppmuntran och rena mutor i godisform. Man får ge det tid och försöka att inte jämföra en ”skyggis” med en ”vanlig” huskatt som har bott inomhus eller som är van vid människor. Det kan ibland kännas som att man tar två steg fram och ett steg bakåt i utvecklingen eller att man står och stampar på samma punkt väldigt länge innan det plötsligt lossnar, till synes över en natt.

Det blir en del tid som man lägger ner men det är en väldigt nyttig erfarenhet att vara jourhem, och så fint att få följa katternas utveckling! En katt som går från skygg till trygg och öppnar upp sig kan verka utsvulten på kärlek och inte få nog av gos och kel. Tänk att en katt som tidigare legat gömd i ett hörn och blängt på alla som kommer nära, kan bli så trygg att den snarkar utsträckt på soffan eller till och med gosar ner sig i sängen en ledig morgon.
Helt underbart.

Jourhemsmatte Moa

Kan du tänka dig att upplåta ditt hem eller ett rum för en kisse i nöd? Läs mer

Bild; Teddy som nu fått eget hem.

3 svar till ”Att vara jourhem”

  1. Hur vet man vilka katter som söker jourhem?

    1. Hej! Dem katter som söker jourhem annonseras vi oftast om på vår Facebooksida. På Hemsidan hinner vi tyvärr inte uppdatera med vilka som söker jourhem då det snabbt kan ändras och förändras från dag till dag. //Akutgruppen

  2. Lilla Alva skulle ja ta

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Blog at WordPress.com.