Varför vaccinera din katt

Basvaccinen i Sverige skyddar våra katter mot två typer av kattsnuva och “kattpest”. En kattunge grundvaccineras med två injektioner mot samtliga tre virus vid 8 och 11-12 veckors ålder samt vid 1 års ålder. Om din katt är mer än 4 månader gammal när hen får sin första vaccination behövs inte alltid en till spruta efter 3-4 veckor, det beror på kattens livssituation och dessutom på märket på vaccinet.

Efter 1-årsvaccinationen ska vaccinationen anpassas till kattens livssituation. ALLA katter, även innekatter, ska vaccineras mot kattpest då vi kan dra med oss viruset in utifrån. Kattpest smittar lätt och är en väldigt dödlig sjukdom men vaccination ger skydd i minst 3 år.

Kattsnuva smittar ungefär som vår förkylning – från individ till individ via hostningar, nysningar, saliv o.s.v. eller via föremål med virus på. En strikt innekatt eller katter som går ut i sele utan att träffa andra katter löper väldigt liten risk att smittas och behöver bara vaccineras vart 3:e år i samband med kattpestvaccinet. Utekatter, katter som bor med en utekatt, deltar i utställningar, bor på kattpensionat, bor i hem där katter flyttar in och ut t.ex. stödhem o.s.v. behöver däremot ett bra skydd mot kattsnuva. Dessa vaccineras därför årligen mot kattsnuva.

En anledning till att inte övervaccinera din katt är risken för biverkningar. De är ovanliga men kan uppstå även om din katt är vaccinerad många gånger tidigare. De vanligaste biverkningarna är förkylningssymptom som nosflöde och rinniga ögon, trötthet, dålig aptit, hälta och liknande. Ofta går det över av sig själv på ett par dagar men en katt som inte ätit på 2-3 dagar behöver understödjande behandling. En svullnad vid injektionsplatsen kan uppstå men brukar lägga sig på ett par veckor.

Även överkänslighetsreaktioner kan uppstå men de är MYCKET ovanliga. När de inträffar brukar det vara inom ett par timmar efter vaccinationen. Vanligast är kräkningar och diarré men även kramper, andnöd, medvetslöshet och liknande kan inträffa. Håll därför lite extra koll på din katt de närmaste timmarna efter vaccinationen och håll din utekatt inne.

Ett tips! Om din katt inte är id-märkt, passa på att göra det vid nästa vaccination (eller tidigare)! Tänk på att även en innekatt kan smita ut.

PS. Även om din katt är vaccinerad efter konstens alla regler kan hen smittas av kattsnuva. Symptomen blir dock allt som oftast mycket lindrigare än hos en ovaccinerad katt.

Läs mer om vaccination http://cathomecare.se/2019/10/30/overvaccinerar-du-din-katt/

Källa: http://www.cathomecare.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.