fbpx

Att näta in balkongen

Ta det säkra före det osäkra och NÄTSÄKRA balkongen.
Det sker tusentals fallolyckor från balkonger varje år, många katter klarar sig andra får svåra skador. 
Försäkringen gäller sällan vid fallolyckor från balkongen om man inte har nätat sin balkong.
Många kattägare vet dessvärre inte om att det faktiskt är en lag. Lagen har inte kommit till av en slump, utan just för att det är så oerhört många katter som får plikta med sitt liv eller drar på sig skador pga. att balkongen faktiskt inte var säkrad med nät.
Skjut absolut inte på det, det händer så lätt och går så fort.
Det kan även bli en väldigt dyr historia hos veterinären och det är en oerhörd sorg för dig som kattägare att leva med att du kunde förhindra ett fall och i värsta fall en död.
Jag själv har varit med om just detta, skulle städa upp på balkongen inför våren som kommer. Nät skulle upp, då jag visste att kissen jag nu fått var i risk zonen, ung och nyfiken men det hände innan jag hunnit få upp nätet.
Jag stod med ryggen till och hörde hennes klor kämpa och sedan fallet och skriket. Hon föll fyra våningar ner, rakt i asfalten, fick fraktur och inre skador. Hon skrek av smärta och jag blev tvungen att avliva min älskade misse.
Statens jordbruksverks föreskrifter, kapitel 3 8: “Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.”
Om man bryter mot en föreskrift, ex inte har nätat in sin balkong om man har katt som får vara på balkongen, så kan man alltså få dagsböter. Det är dock inte därför man ska skynda sig och näta sin balkong utan för kattens bästa. Det är den som måste uthärda smärtan och skadorna och kanske till och med att dö.

Jordbruksverkets rekommendationer ”Så sköter du din katt“. 

Djurskyddsbestämmelser för katt. Läs mer på jordbruksverkets hemsida.

Finns mycket olika kattnät på marknaden och det är inte dyrt och inte ens krångligt att sätta upp:
Är man händig kan man köpa på t.ex. ÖB/Granngården och fixa helt själv, viktigt är att se till att nätet är sträckt och att det inte har hål som katten kan fastna i. Får inte heller vara nät som den kan skära tassarna på om den skulle få för sig och föröka klättra.
Tips: Kompostgaller som fästs med rörhållare.(dubbelklämma med ögla i toppen)/ Hönsnät man fäster i egengjord träram.
Det finns mycket att välja på och mycket att tänka på men Varning för Netty kattnät och för Zoosajten dessa nät håller inte bra kvalité, enligt vissa kattägare går de sönder och har orsakat skador på kissen.

Material för innätning

Swecat
Djurmaxi
Allox


Boxar för katter vid kattpensionat, avelsbox för katthona med ungar och annan tillfällig förvaring ska ha en yta på minst 1,5 kvadratmeter. Den minsta sidan ska vara minst 1,2 meter och takhöjden minst 1,9 meter. Om flera katter vistas i boxen ska varje katt kunna röra sig på minst 0,7 kvadratmeter.

Bättre titta ut än trilla ut jamar katten Aslan.

Blog at WordPress.com.