Den 15 juni i år (2020) börjar Jordbruksverkets nya djurskyddsregler för hund och katt att gälla. Med dem har kattägaren nu skyldighet att se till att deras katt inte kan fortplanta sig oplanerat. Eftersom en honkatt kan få omkring 120 ungar i sitt liv, och de får ungar och ungarna får ungar osv. är de nya föreskrifterna ytterst välkomna och efterlängtade av alla oss som arbetar med hemlösa katter.
Alternativen som står till buds är:
– att hålla sin katt ifrån katter av det andra könet både utomhus och inomhus vilket ofta är svårt eftersom katter är experter på att bryta sig ut, särskilt för att para sig. Dessutom ökar s.k. tomma löp (när katten inte blir parad) risken för livmoderinflammation hos honkatten, vilket både kan vara dödligt och bli en kostsam historia.
– ge sin honkatt p-piller vilket starkt avråds från pga. förhöjd risk för livmoderinflammation, juvertumörer och diabetes. Dessutom är det ett väldigt osäkert sätt att hindra sin katt från att bli dräktig; katten kan spotta ut tabletten utan att du märker det, kan kräkas upp tabletten och det är inte alltid så lätt som ägare att komma ihåg att ge tabletten.
– kemisk kastrering, då ett chip sätts under huden i nacken som verkar under ett antal månader, vanligen drygt något år. Det bör dock framför allt ses som en kortsiktig lösning, om inte annat så för att kostnaden blir långt mycket högre än för en operativ kastrering.
Bästa alternativet:
– Vi rekommenderar starkt en normal, operativ kastrering både för hon- och hankatter. Det är det enklaste, säkraste och mest hälsosamma sättet. Det görs en enda gång i kattens liv, det är ett enkelt ingrepp och både du och din katt kommer att må bättre efteråt.
När ska katten kastreras?
Eftersom både han- och honkatter kan bli könsmogna och para sig redan vid 4 månaders ålder, rekommenderas kastrering vid omkring den åldern. Det har länge varit rutin att vänta till 6 månaders ålder men det har egentligen ingen vetenskaplig grund. Det är också en seglivad myt att honkatten bör ha fått en kull före kastrering, det finns ingenting alls som talar för detta. En annan anledning att kastrera sin honkatt tidigt är att man helst avstår från att kastrera henne när hon löper (blödningsrisken är då lite större) och vid 4 månaders ålder är risken mindre att hon hinner börja löpa.
Hur går det till?
Kastrering av hankatt är en väldigt enkel procedur. Katten får en enkel narkos och lokalbedövning och så tas testiklarna bort. Det är normalt sett väldigt oblodigt och operationssåret lämnas öppet för att självläka. En van veterinär eller djursjukskötare utför ingreppet på 15-20 min. Lite antiinflammatorisk och smärtstillande medicin är allt som behövs efteråt och katten är ofta pigg och busar runt som om inget har hänt inom timmar från operationen.
Honkattskastrering är något mer komplicerat men fortfarande ett rutiningrepp. Det vanligaste är att man gör ett litet snitt på buken där man opererar ut äggstockar och livmoder (tidigare gjordes “sterilisering” då äggledarna skars av men organen i övrigt lämnades intakta). En del veterinärer utför s.k. flanksnitt som lämnar ett mindre sår på sidan av buken istället för mitt på. Fördelarna med flanksnitt är framför allt ett mindre operationssår som läker fortare och snabbare återhämtning för katten. Oavsett kastrationstyp så sys såret med stygn som inte behöver tas bort.
När du bokar tid för kastrering av din katt, se till att hen idmärks samtidigt, antingen med bara chip eller med chip & tatuering. Chansen att få tillbaka en idmärkt rymling är väldigt mycket större än en omärkt!
Så vänta inte längre, boka tid
nu! ❤
PS. Visste du att man med hjälp av blodprov kan se om en katt är kastrerad eller inte?
Källa: http://www.cathomecare.se
Kommentera