fbpx

Om du hittat en katt som du tror behöver hjälp

Det är många som kontaktar oss gällande katter som behöver hem eller hjälp på andra vis och vi svarar gärna men ber först att du läser genom nedan.

Till att börja med har vi i Akutgruppen väldigt små möjligheter att hjälpa till med privata omplaceringar och hänvisar därför till de lite större kattföreningarna i Stockholmsområdet. Vi länkar till dem här.

Vi rekommenderar också att du läser på vad lagen säger och vad myndigheter kan göra. Så fort du börjat hjälpa en katt kan det nämligen vara så att du tar på dig en hel del ansvar för hennes/hans hälsa och välmående. För närvarande är dock det juridiska läget lite oklart. Läs gärna mer på Göteborgs Katthjälps hemsida.

Du kan alltid höra av dig till vår jourtelefon, 070-402 76 12. Kort sagt är det följande som gäller:

  1. Om katten är skadat eller verkar vara uttorkad, ta kontakt med djurambulans eller veterinären.
  2. Försök att hitta ägaren.
  3. Om du inte hittar ägaren, kontakta närmaste katthemmet i din närhet.
  4. Du kan även vända dig till Länsstyrelsen där du bor, det hör till deras arbetsuppgifter.


Vidare kan du försöka med följande:

1. Om du kan, titta efter öronmärkning på katten. Ibland kan öronmärkningarna bli lite suddiga med åren och då kan du prova att lysa med en ficklampa från baksidan och genom av “öronlappen” för att lättare kunna urskilja märkningen. ID-numret som katten märks med är fyra eller fem bokstäver och/eller siffror.

Om du lyckats läsa av hela eller delar av ID-märkningen kan du söka på olika kombinationer i Svenska Kennelklubbens (SKK) register Djurid.se och om du har tur få upp ägaren. Det går också att ringa dem på 08-795 30 00 eller 08-795 3050. Även SVERAK har en ID-databas på nätet.

2. Finns ingen ID-märkning i örat kan katten fortfarande vara märkt med chip i nackskinnet. För att kunna läsa av chipets nummer (som en ägare kopplas till i samma register som nämns ovan) behövs en avläsare. Sådana finns tex. hos polisen, veterinärer samt katthem. Även vi har avläsare. Hör gärna av dig till vår jourtelefon (070-402 76 12) för råd och hjälp!

3. Fäst ett halsband med behållare på katten. I behållaren lägger du en lapp med exempelvis texten “Äger du mig? Ring..” och så ditt telefonnummer. Viktigt att se till att halsbandet har ett säkerhetsspänne så att det lossnar om katten fastnar någonstans.

4. Ring polisen i ditt område och hör om det finns någon katt i deras register över bortsprungna katter som stämmer överens med beskrivningen på “din” katt. Om inte, anmäl katten som upphittad. Du kan också höra med veterinärer i området om de hört något om en bortsprungen katt.

5. Ta en bild av katten och tryck upp information som du lägger i brevlådor, sätter upp i affärer, vid bussen, hos veterinären, allmänna anslagstavlor osv. Om katten är id-märkt men inte registrerad så skriv inte ut id-numret i din annons utan låt en påstådd ägare tala om numret när de kontaktar dig för att säkerställa att personen är rätt ägare. Av samma anledning, låt gärna också något speciellt kännetecken vara hemligt.

6. Lägg upp en annons på Vilse.nu och kolla igenom efterlysningarna där. De flesta katthem med hemsida har också en sida för bortsprungna och upphittade katter. Anmäl katten som upphittad med en bra bild, och leta igenom “bortsprungen”-sidorna med jämna mellanrum. Vi har vår efterlysningssida här där du kan se tidigare bortsprungna katter. Dock tar vi inte längre emot efterlysningar utan hänvisar istället till Vilse.nu.

7. Annonsera i lokaltidningen, på Blocket och sociala medier tex. Facebook. Det finns också olika kattforum på nätet som kanske kan vara till hjälp. Exempel på Facebookgrupper är “Vi längtar hem”, “Efterlysta djur”, “Missing cats Sweden” och “Bortsprungna/Upphittade katter Stockholm”.

8. Om du inte får tag på kattens ägare eller du har starka skäl att tro att katten är hemlös (tex. för att den är väldigt skygg mot människor och/eller i dåligt skick) måste du börja fundera på vad du kan göra för att hjälpa katten. Kan du själv ge katten ett hem? Prata annars med alla du känner – vänner, bekanta, släktingar, kolleger mfl. Följ ovan råd om lappning, annonsering, sociala medier, kattforum etc.

Om du inte kan hitta ett hem till katten får du ställa honom/henne i kö hos ett katthem, se länklistan ovan. Alla katthem har dock inte kösystem och de allra flesta är ofta överfulla och det kan ta ett tag innan “din” katt kommer fram i kön.

Medan du väntar finns det ett antal saker du kan göra för att underlätta för dig och katten:

• Om du har möjlighet att mata katten och kommer att fortsätta med det tills han/hon fått ett hem – mata gärna! Börja dock inte mata den så att den blir beroende av dig om du inte tänkt fortsätta. Läs gärna tipsen gällande utfodring vintertid, bla. hur du kan hindra maten från att frysa till is.



8.2) Bygg enkelt en isolerad vinterbostad – det räddar många kattliv! Här kan du läsa hur du kan gå tillväga.

Göteborgs katthjälp har tagit fram en ritning för en lite mer avancerad kattstuga.


8.3) Kastrera katten. Katthem är ofta ideella föreningar och har ont om pengar – en kastrerad katt innebär inte samma ekonomiska tyngd att ta in. Dessutom bidrar inte din kastrerade hittekatt till att fler katter föds till hemlöshet.

Finns inte möjlighet till kastrering kan man genom veterinär få p-piller om det är en honkatt. Detta är ingen långsiktig lösning då p-piller har en del allvarliga biverkningar hos katter vid långvarigt bruk. Däremot är det en bra tillfällig lösning för att undvika att fler hemlösa katter föds i väntan på en plats på ett katthem.

Tänk på:

– I vintertid är det viktigt att titta till katten ofta och se till att den inte fryser. Kontrollera också att kattens vatten inte har fryst till is. Om katten inte har tillgång till friskt vatten kan den gå till andra farliga fällor och dricka t.ex. vägsalt och kylarvätska. Kylarvätska är väldigt lockande och förstås väldigt farligt för en katt att få i sig. Läs mer här.

– Ofta finns möjlighet att hyra en fälla av oss om det behövs för infångningen. Om vi kan hjälper vi gärna till med infångningen men det är tyvärr inget vi kan lova eftersom alla vi volontärer arbetar ideellt. I de fall vi inte kan hjälpa till på plats förklarar vi noggrant hur fällan fungerar och ger råd om hur du bäst använder den. Det är viktigt att du redan har en plats ordnad för katten om du vill hyra en fälla.

– Separera aldrig en mamma från sina ungar! Är ungarna för små klarar de sig inte utan sin mamma, och måste nappas upp med mjölkersättning varannan timme – dygnet runt. Om mamman blir av med sina ungar för tidigt kan hon drabbas av mjölkstockning som i värsta fall kan leda till döden. Även om kattungar kan separeras från mamman och få nya hem från 12 veckors ålder innebär det inte att de klarar sig själva i det vilda!

Och igen, tveka inte att höra av dig till oss per telefon för rådgivning: 070-402 76 12

Blog at WordPress.com.