fbpx

Är din bostad kattsäker?

Alla kattägare vet att katter är nyfikna små rackare som gärna vill undersöka minsta vrå i sin omgivning. Tyvärr vet de inte alltid sitt eget bästa och det är upp till oss att göra deras miljö säker för dem. Att kattsäkra sin bostad är lite som att barnsäkra den, med några mindre undantag som att barn kanske sällan tuggar på elsladdar och att man inte behöver vaddera hörnen på soffbordet för en katt. 
Några saker att tänka på:

– Har din spis ett barnlås? Använd det! En katt som hoppar upp på spisen kan råka trycka på en knapp eller vrida ett vred så att spisen startar.
– Förvara mediciner och rengöringsmedel i ett låsbart skåp eller sätt barnlås på skåpet. Många av våra mediciner är rent livsfarliga för en katt och rengöringsmedel kan orsaka svåra frätskador.
– Håll köksbänkar fria från vassa knivar och annat som din katt kan skära sig på.
– Om din katt biter på sladdar, dra dem genom en sladdkanal eller något annat skydd så din katt inte riskerar att få en elektrisk stöt. Här kan du läsa en artikel om när katten tuggar på plast:
http://cathomecare.se/2020/06/05/hjalp-min-katt-ater-plast/
– Se till att hålla småsaker, trådar, nålar, snören osv undanplockade när du inte har koll på dem. Det är väldigt lätt hänt att din katt börjar leka med något som sedan hamnar i mage och tarmar där de kan göra stor skada. Stora mängder hårsnoddar har t.ex. hittats i kattmagar.
– Kolla över vilka växter du har hemma så de inte är giftiga för din katt. Visste du att bara lite frömjöl från en lilja kan orsaka dödliga skador på inre organ hos din katt när katten slickar i sig det? 
– Ställ undan ömtåliga saker som din katt kan skada sig på om de åker i golvet och går sönder; krukor, vaser, dekorationer osv.

Så föreställ dig att du är en nyfiken kisse och att hela ert hem är en lekplats; alla saker är möjliga leksaker och allt måste provas, smakas, lekas med. Se över ert hem med din katts ögon – finns det något du behöver ta bort eller ändra på för att göra hemmet säkert för din lilla rackare?
Källa: http://www.cathomecare.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Blog at WordPress.com.