Att omplacera din katt

Akutgruppen riktar i första hand in sig på hemlösa katter som inte har någon ägare. Eftersom det finns 20 000-30 000 hemlösa katter runt om i Stockholm har vi väldigt sällan möjlighet att hjälpa till med privata omplaceringar. Har du en katt som du behöver omplacera har du större chans till hjälp hos de lite större katthemmen med mer resurser än vi. I de få fall vi ändå har möjlighet att ta emot en katt som redan har ett hem tar vi ut en omplaceringsavgift om f.n. 1500 kr för att täcka våra omkostnader.

Om du måste omplacera din katt finns också många sidor på nätet där du kan lägga in en omplaceringsannons och därmed själv välja ut ett hem du tycker är bra för din katt. Du kan också ta hjälp av sociala medier, t.ex. Facebook, både via din egen Facebooksida om du har en och olika omplaceringsgrupper som finns där. Dock rekommenderar vi verkligen att ta bra betalt för katten; det hjälper både till att höja kattens status och förbättrar oddsen för att din katt hamnar hos en seriös person som verkligen tar hand om katten och ger henne/honom ett bra hem. Se också till att den blivande ägaren besöker katten ett par gånger och att du får besöka kattens blivande hem innan flytten så du får se att hon/han kommer att bo bra.

Glöm inte att också prata med alla du kan – familj, vänner, bekanta, grannar, kollegor m.fl. – någon kanske känner någon som kan ta hand om din kisse! Vi kan dock inte nog betona vikten av att vara kritisk och noggrann i valet av nytt hem; tyvärr finns det människor där ute som inte vill din katt lika väl som du.