Smurfen

Smurfen är en blyg hane som är van vid barn och andra katter. Smurfen är grå med vita tecken, han är född 21 juni 2006.
Smurfen fångades in på Värmdö där han huserat med 40-60 katter. Han har tidigare bott med kattkompisar i sitt jourhem och tytt sig mycket till dem, men efter att de har fått somna in pga sjukdomar har Smurfen utvecklats till ett riktigt gostroll mot både de vuxna och barnen i familjen. Han kan därför bo både som ensamkatt eller med kattkompisar.
Smurfen bor i ett jourhem i Kungsängen.

Smurfens dagbok

Datum: 2015-03-20 Hos veterinären
Har precis varit och vaccinerat honom och det gick förvånansvärt bra. Han tyckte inte om det, men vi behövde inte ens tvångsburen den här gången. Så det kallar jag framsteg. Hans kartong finns fortfarande kvar under sängen men den används inte lika ofta. Han har ockuperat soffan på övervåningen som sin egen. Med barnen är han mycket bättre. Alltid på sina villkor men nu får alla klappa honom. Även den yngsta, vilket hon har längtat efter i många år.

Datum: 2009-07-10 Lite rund om magen
Ja, jag måste nog säga att han har blivit lite rund om magen. Han kan vara en liten jäkel på att äta ur alla skålar, det kan ju vara något annat i den andra skålen som är godare.
Jag har en kartong under sängen med saker i som han har tagit som sin trygghet ända sen han kom till mig. Men den kommer han mer å mer ut från. När man kom hem från jobbet kunde det ta minst nån timme innan han kom fram, men nu kan han komma fram så fort han hör att det är jag och att jag är själv. Smurfen har blivit mycket mer social, kelig. Pratar väldigt mycket i bland.
Stor skillnad från när han kom. 

Datum: 2009-05-28 Mysungen
Han har bara öppnat sig mer och mer. Måste säga att han har blivit mycket mer modig. Han vågar mer saker. Han springer inte iväg så fort man börjar röra sig. Nu kan han tom komma själv fram och kela lite. Så fort jag rör mig i sängen på morgonen så kommer han fram kanske tom upp i sängen för att stryka sig mot mig. Det gör han hela tiden tills jag har gått upp och gett dem mat. Han pratar mycket mer, både med mig och dem andra katterna. Han får sina ryck och gör några rejs runt om i lägenheten, försöker få upp dem andra att leka när han har tråkigt. 
Tycker han har blivit mycket bättre sen han kom till mig. Mycket mer social.

Datum: 2009-04-13 Busungen
Han har vant sig ännu mer med att vara med mig och dem andra katterna. Ömsesidigt så är dem på varandra och leker. 
Jag får ofta klappa honom, men mest när jag sitter på toa, när han ska äta. Varje morgon när jag börjar röra mig i sägen så kommer han och vill kela, men inte i sängen. På golvet vill han kela väldigt mycket. Han hoppar upp i sängen lika fort, biter mig i fötterna, som han försvinner ner igen. Kanske när han kommer på vad han precis har gjort och kom på att han är fortfarande lite rädd för mig. Jag kan ju fortfarande vara farlig. Men tillsammans med Pysen och Tarzan så går det jättebra.
Han har nog lagt på sig lite nu också. Har fått en lite rundare mage. 

Datum: 2008-11-30 Långsamt med säkert
Nu har jag haft Smurfen ett tag och det går framåt, men långsamt. Med mina andra katter, Tarzan och Pysen går det hur bra som helst. Inga hämningar där inte! Han är på dem och hoppar, jagar och leker. Mig är han fortfarande lite misstänksam mot men inte alls som förut. Han går mycket närmare och luktar väldigt snabbt på mig om man inte märker honom. Han kan slänga på en tass på mina fötter, och sen dra iväg, om dem hänger utanför sängen. Jag kan röra mig lite mer i närheten av honom utan att han springer i väg. Smurfen gillar min klätterställning väldigt mycket. Det är nog hans favoritställe. Han brukar ligga och kråma sig på golvet ganska ofta vilket jag tycker ser ganska roligt ut. 

Datum: 2008-10-27 Allt går bra!!
Nu har jag haft Smurfen i 2,5 vecka. Det går bara bra mellan honom och mina andra två katter. Dem verkar acceptera honom utan problem. Han går runt nu lite mer uppe på köksbänken, klättrar och sover i min stora klösanordning. Jag är fortfarande det läskigaste som finns hemma. Men det blir nog bättre med tiden. 
När jag låg på golvet vid min säng för att prata med honom och försöka leka lite så somnade jag efter ett tag och då kom han fram och luktade lite på mig men försvann lika fort som han kom. 
Igår var det första gången jag hörde honom kurra. Han låg under sängen och jag bredvid för att prata lite med honom, då en av katterna Pysen kom fram till honom och strök sig lite mot honom så började han kurra riktigt högt. Det var riktigt kul att höra. 

Datum: 2008-10-09 Smurfen är en gömd skatt!!
Smurfen har sovit hos oss nu ett par nätter, han ligger och spinner och sover med oss hela natten, det är riktigt mysigt! Han pratar lite med en strax innan man häller upp hans mat vilket är hur gulligt som helst!! När han springer ser han lite rolig ut, ungefär som en blandning mellan Bambi och Pluto, han är riktigt söt!! Smurfen gillar att ligga i sin härliga röda katt säng och mysa!!

Datum: 2008-10-01 Smurfen är underbar!
Idag hoppade Smurfen upp i soffan bredvid mig, ställde sig i mitt knä, såg sig omkring och gick sedan till min vänstra sida och hoppade ner. Jag var så förvånad att jag tänkte prova något nytt. Jag tog lite skinka och lade det i min mun lutade mig fram, Smurfen tog skinka försiktigt från min mun!! Jag har nu gjort detta ett antal gånger!! Smurfen spinner högt och ljudligt när man klappar honom, om man inte klappar honom tillräckligt länge ”buffar” han huvudet mot en och stryker hela kroppen längst med en!! Smurfen är en helt underbar katt som får ens hjärta att smälta, han är en riktig skatt!!!

Datum: 2008-09-25 Vilka framsteg!!
Smurfen har nyligen lärt sig vad lek är och han kan inte få nog!! Man blir så glad när man ser honom plocka leksaker från leksaks lådan. Han leker gärna med oss människor också! 
Smurfen tar nu mat ur våra händer och klättrar upp lite försiktigt i knät för att inte gå miste om en matbit. Vi har nu lyckats klappa Smurfen ett antal gånger lite försiktigt och han har dessutom ”buffat” sitt huvud mot oss. 
Han tycker om att se på tv, gärna natur program och speciellt om apor är med! 
Lille Smurfen rör sig fritt i hela lägenheten, dag som natt, men ogillar snabba rörelser och väldigt höga ljud än så länge.
Smurfen är frikostig med att ”flörta” eller kisa med ögonen, länge. Han gillar också att man samtalar i mjuk ton med honom.

Datum: 2008-09-19 Smurfens första dagbok
Den härliga lilla katten Smurfen har nu varit hos oss i Årsta i 2,5 veckor. Han är en rolig, nyfiken, söt filur. 
Första natten visste han inte vad man använde en kattlåda till, men det var också den första och enda gången det hände!! Man blir lite stolt över honom! Första veckan hos oss låg Smurfen under vår tvättkorg på en badhandduk. Man fick försiktigt lägga i tvätten i korgen, då och då hörde man ett litet fräs ljud. 
Han rörde sig endast på nätterna då vi sov för att äta,dricka och utforska. 
Smurfen och vår katt pratade varje natt med varandra och hade riktiga samtal om livet inomhus och vad vi människor var för saker. 
Smurfen fräser lite när man kommer för nära, men inte när man rör sig för snabbt. Han är inte lättskrämd av främmande ljud, förutom dammsugaren. 
Introduktionen mellan vår katt och Smurfen gick otroligt bra! Smurfen älskar katter och måste ha en katt kompis, han vågar mycket när vår katt pratar med honom!! 
Smurfen går runt i hela lägenheten på morgonen och på kvällen. 
Tisdag natt (08.09.16) sov Smurfen i vår säng med oss och spann högt!! Vilka framsteg, efter bara 2 veckor!!
Igår torsdag (08.09.18) var Smurfen 1 cm från att ta skinka från min hand då en granne smällde igen ytter dörren så hårt att Smurfen kröp in under soffan.
Han gör enorma framsteg på kort tid, men behöver mycket tillsyn för att vänja sig vid och lita på oss människor. 

Vänliga Hälsningar från oss,
Jourfamiljen och smurfen