Här är du:Äntligen semester!


Härliga sommar och semester!

Men du, du har väl ordnat för din pälskling i god tid innan du reser bort? Alldeles för många katter dumpas utomhus eller hos katthem eller avlivas för att man missat att ordna med kattvakt inför semestern - för oss är det helt oacceptabelt! När man "skaffar" katt eller annat djur tar man på sig ett ansvar som sträcker sig över HELA djurets liv och det ansvaret ligger dessutom helt och hållet på en själv. Inget djur ska behöva lida och inget djur ska överges för att ägaren tänker resa bort, så glöm inte att inkludera din vän i semesterplanerandet!

Så här till sommaren finns en del andra saker att tänka på också, speciellt om du tänker låta din katt gå ute:

- Kastrera
Snälla, låt inte din katt gå okastrerad ute, du förstör allt det hårda arbete som så många kattvänner lägger ner på att hjälpa hemlösa katter! Vi har redan över 100 000 hemlösa katter i Sverige, vi behöver inte fler! Även en innekatt kan smita ut så kastrera, kastrera, kastrera.

- ID-märk (och registrera!)
Sååå många förrymda katter har kommit tillrätta pga att de är id-märka med örontatuering eller chipmärkning, nästa gång kanske det är din katt som hittar hem igen! ID-märkning hjälper dock inte det minsta om den inte är registrerad, gör det hos både SKK och Sverak!

- Säkra halsband
Använd bara halsband med säkerhetsspänne som löser ut om katten fastnar någonstans, annars finns risk att strypas eller fastna med ett framben i halsbandet vilket kan skapa fruktansvärda sår.

- Fästingmedel
Glöm inte fästingmedlet. Också katter kan drabbas av fästingburna sjukdomar. Det finns en uppsjö av vetenskapligt framtagna medel och mindre vetenskapliga sådana, läs på!

- Utevistelse
Om det är första gången din katt går ut eller första gången i ett nytt område så gå först ute med katten i sele några veckor så att hon/han vänjer sig vid området och hittar hem.

- Transport
Ska du resa med din katt? Använd gärna Feliwayspray i buren någon halvtimme innan avfärd och strö Zylkène på maten under någon vecka innan avfärd, så får ni förhoppningsvis en lugnare resa om din katt brukar bli stressad. En handduk över buren kan också verka lugnande. Många katter mår dock istället bättre av att kunna titta ut, liksom många åksjuka människor gör, placera buren i så fall i fönsterhöjd. Brukar din katt kräkas eller bajsa i buren? Avstå från att ge mat 4-6 timmar innan resan. Om en olycka ändå händer, se till att ha en extra handduk/filt att byta till - ingen illamående katt mår bättre av att sitta i sin avföring.

Spänn fast transportburen med säkerhetsbältet och vad du än gör - lämna inte katten själv i bilen om du inte är helt säker på att det bara blir en kort stund - rätt som det är, är det kokande hett i bilen även om det var svalt och skönt alldeles nyss.

Tänk på att för resor utomlands krävs ofta vaccinationer och avmaskningar som ska ske en viss tid innan resan.
-----------------------------------------------------------

Våra katter adopteras endast ut som innekatter förutom i mycket sällsynta fall - vi som arbetar med hemlösa katter ser alldeles för mycket lidande hos katter där ute (både bland katter med och utan hem) för att någonsin vilja utsätta våra katter för det (mer information om detta finns att läsa om här).

Även för innekatter finns dock ett par saker att tänka på i sommar:
- näta eller glasa in din balkong om katten kommer att vistas där, en olycka händer fortare än du hinner blinka, än mindre hindra den! Läs en förtvivlad mattes historia och mer information här.

- se till att fönster och dörrar har tillräckliga säkerhetsanordningar så att katten inte kan smita ut. Sätt gärna upp nät så att ni kan njuta av öppna fönster och dörrar på ett säkert sätt.

- ställ ut flera kärl med vatten så att din katt inte blir uttorkad om den enda vattenskålen välter ut. Blötmat kan vara ett bra komplement till torrfoder eftersom det innehåller mycket vätska.

Med detta vill vi önska alla våra två- och fyrbenta vänner en riktigt skön, avkopplande och säker sommar!


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3329922
I dag: 419Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura