Här är du:Undvik kat(t)astrofen i jul!


Julen är kanske den mest älskade högtiden av alla men för våra små pälsklingar kanske också den mest farliga. Se till att kattsäkra din jul så att den blir god och fridfull för både dig och din kisse. Här kommer några tips!

Presentsnören och glitter är nästan oemotståndliga leksaker för en katt, men se upp då snörena kan vara vassa och ge skador i munnen. Både snören och glitter men även vadd och pynt slinker också gärna ner i en liten kattmage och kan göra stora skador i magsäck och tarmar. Plocka undan snören så fort som möjligt och häng inte glitter på granens lägsta grenar.

Det finns även gott om andra saker som inte hör hemma i en kattmage:

- Giftiga växter kan ge livshotande skador på organ, tex liljor av släktena Hemerocalllis och Lilium. Både själva växten och vattnet kan orsaka njurskador. Exempel på andra giftiga växter är:
Amaryllis: Hela växten är giftig.
Hyacint: Framför allt löken är giftig.
Julros: Hela växten är giftig.
Julstjärna: Hela växten är giftig.
Mistel: Bladen och bären giftiga.
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig.
Tidlösa: Hela växten är giftig.
Tulpan: Framför allt löken är giftig.
(Källa:Agria) 🌺🌷

- Lök (alla sorter och både rå och tillagad), choklad (ju mörkare desto farligare), russin och vindruvor, saffran och bittermandel är alla giftiga för din katt.
- Fet mat i större mängd kan ge problem med bukspottkörteln.
- Benflisor från tex revbensspjäll. Om du ger din katt köttbitar med ben måste det vara rått. Tillagade ben går lätt sönder och kan orsaka skador eller fastna.
- Nötter är väldigt feta och en del rent giftiga. Nötter kan också fastna i halsen och orsaka kvävning. Låt inte katten leka själv med dem.
- Julgransfoten blir en spännande vattenskål, se till att det inte finns gödningsmedel eller andra giftiga ämnen i. Vissa gransorter är också giftiga.

Tecken på förgiftning är tex nedsatt allmäntillstånd dvs att katten blir dämpad och mindre responsiv, kräkningar och/eller diarré, salivering, och i svårare fall skakningar, vinglighet och kramper. Om något fastnat i mage eller tarm brukar katten också kräkas, få diarré eller bli förstoppad och tappa aptiten. Åk direkt till veterinär om du misstänker att din katt fått i sig något olämpligt, vänta inte tills du ser symptomen, då kan det vara försent. Det är en bra idé att i förväg kolla upp vilka veterinärer i närheten som har öppet alla dagar och tider så du vet vart du ska åka. Och kom ihåg - ge aldrig medicin för människor till din katt utan att konsultera en veterinär! En del vanliga mediciner är direkt farliga för katten.

🎄Se till att julgranen står stadigt om en busig kisse bestämmer sig för att klättra i den, använd kulor och annat pynt av plast eller annat material som inte går sönder om (/när) de åker i golvet för att undvika skärsår och att bitar sväljs under leken och orsakar skador inuti.

🕯Levande ljus ska aldrig lämnas obevakade och särskild inte med en katt i närheten. Förutom den uppenbara risken för brand kan katten bränna tassar, morrhår eller tex svans av lågorna. Kanske är elektriska ljus ett bättre alternativ?

Kassar brukar locka de flesta katter. Glöm bara inte att klippa bort handtagen på kassen så inte katten fastnar där och stryper sig.

Tänk på att din katt inte alltid uppskattar den sociala tillvaro julen ofta innebär. Se till att det finns en lugn plats att gå undan på, använd Feliway och Zylkène, särskilt om din katt är blyg. Om du istället åker bort, kom ihåg att din katt ska ha tillsyn två gånger dagligen.

Vi som jobbar med hemlösa katter uppmanar också å det starkaste att aldrig ge bort en katt eller annat djur i julklapp till någon du inte är helt säker på uppskattar julklappen. Att vara djurägare är ett stort åtagande och inget som ska påtvingas någon som inte är beredd på det. Det sista vi behöver är fler hemlösa och/eller ovälkomna katter.
Med detta önskar vi dig och din pälskling en trygg och fröjdefull jul! ❤

PS. En bra julklapp till misse kanske är en försäkring?


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3329811
I dag: 308Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura