Här är du:Oönskade dofter och fläckar


Om din katt har lämnat doftmarkeringar och små korvar på golvet eller möblerna, så måste du ta bort det på ett effektivt sätt, för att kunna gå vidare och lära den att gå på lådan igen. Här är några mått och steg du kan vidta för att få bort lukt och fläckar.

Först några användbara hjälpmedel:
en UV-lampa, av den typ man använder för att kolla sedlar.
En bit tavelkrita för att markera osynliga fläckar.
Följande steg fungerar som ett team av åtgärder för att få din katt att bli rumsren igen, så hoppa inte över något – det straffar sig. Om du inte lyckas rengöra ordentligt, kan det hända att alla andra försök är förgäves.
Så länge katten kan lukta sig till sitt eget spår, kommer den att återvända till brottsplatsen. Kom ihåg att kattens luktsinne är vida överlägset ditt eget, så det krävs kanske mer än bara sinnen. Det viktigaste är att ta bort eller neutralisera lukten, så att inte katten lockas av den.

Se till att du hittar alla fläckar med hjälp av ögon och näsa.
Ta hjälp av en UV-lampa, av den typ man använder för att kolla sedlar. Släck ner allt ljus i rummet, och lampan kommer att lysa upp även äldre fläckar. Använd en tavelkrita för att markera fläcken, så att du ser den när UV-lampan är släckt.

Gör rent alla nersmutsade ställen ordentligt.

Se til att du gör alla såna här områden utanför lådan så oattraktiva för katten som möjligt.

Gör lådan till ett bra ställe för katten att gå på.

Använd positiv belöning när katten gör ifrån sig på rätt ställe.

Metoder att undvika
Använd aldrig ånga eller värme för att få bort fläckar – det permanentar bara lukten, så att katten frestas till att upprepa sina bravader på samma ställe. Värme har en förmåga att binda fast proteiner till, framförallt textilfibrer.
Undvik också rengöringsmedel med doft eller innehåll av ammoniak eller ättika – för katten ger dessa dofter en tydlig signal om vad man kan göra här...

Rengöring av textilier
Maskintvätta textilierna i 40-60 grader, men tillsätt en god portion Natriumbikarbonat till tvättmedlet. Låt textilierna lufttorka – använd inte torktumlare eller torkskåp. Värme kan permanenta lukt och fläckar.
Du kan också försöka med ett tvättmedel som innehåller enzymer – det brukar vara effektivast.

Mattor och soffor
Ta bort allt som är vått med hjälp av en kombination av tidningspapper och hushållspapper. Ju mer färsk urin du lyckas få bort innan det torkar, ju lättare blir det att efterbehandla, och få bort lukten. Lägg tjockt med hushållspapper på pölen, och tidningspapper ovanpå, som ett lock. Ställ dig på högen med papper en stund, så sugs det upp ordentligt. Gör om proceduren tills det är så torrt som det går.
Lägg det våta pappret där det hör hemma – i kattlådan, helst så att katten ser dig göra det. När du gör det, ska du försöka att ha en vänlig attityd, så att katten inte uppfattar det som att det är dåligt att göra ifrån sig. Det är det ju bara om man gör det på fel ställe.
Skölj ”olycksplatsen” ordentligt med kallt vatten. Efter sköljningen suger du upp så mycket som möjligt av vattnet, utan att gnugga. Om du har använt någon kemikalie eller något rengöringsmedel, så måste allt sånt vara ursköljt innan ett neutraliserande medel fungerar.
Även om du inte har använt några kemikalier nyligen, så är det så att minsta spår av icke-proteinbaserade ämnen kommer att förta effekten av enzymrengöringsmedel. Medlet kommer helt enkelt att ödsla bort sin energi på det gamla rengöringsmedlet, istället för på fläckarna du vill ta bort.Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3342367
I dag: 905Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura