Här är du: Hem/Om Akutgruppen/Projekt/Husby/Husby


Husbykatterna började fångas in av Stockholms katthem, de la dock ner projektet i september -03 pga. ekonomisk osäkerhet. Några aktiva tog då över projektet, bröt sig ur föreningen och startade Akutgruppen 2003-09-25. Sedan starten har över 30 katter i Husby fångats in!

Tidningen Mitt i Kista skrev om Husbyprojektet, läs artikeln här.

Efter att ha fått ett larm om en koloni hemlösa katter under ett dagis i Husby begav sig dåvarande Stockholms katthems agenter Åsa och Helena ut i de norra förorterna. Nedan är deras berättelse.

Vi inledde agentkarriären med att gå vilse bland betonghus och en utkastad stol hängandes som en bortglömd julgransprydnad. Efter en liten sight-seeing hittade vi fram till adressen där Imre och hans fru bor. De har länge sett katter titta fram under ett närliggande dagis. Imre brukar kasta ner matrester till katterna från balkongen.

Efter att ha blivit bjudna på kaffe, bullar och en clementin och efter att Åsa fått med sig en bulle med sig hem till dottern Saga, är det dags att bege sig ut på spaning. Vi promenerar runt dagiset ett par gånger, kikar ner i små mörka hål och ser allmänt underliga ut. Tur att vi bär på en kattbur och en kasse med konservburkar, det gör oss kanske en liten aning mindre lika inbrottstjuvar.

Efter ett par vändor börjar vi inse att det bör finnas en ingång till de nedre regionerna…de vänliga dagisfröknarna vet dock ingenting…men det är BRA att vi äntligen kommer och ”tar hand om” katterna.

Vi letar vidare…någon måste ju veta hur man tar sig ner under dagiset. Till slut hittar vi Svenska Bostäders lokal. Personalen där (snygga killar – jojo) vet både hur man kommer ner, och är villiga att låna oss ficklampa och stege… Luckan öppnas…och vi kikar nyfiket ner…vad ska vi få se? Det är beckmörkt…och det luktar som Skansens björnberg… det bor vilda djur här inne…med tvekan sätter Åsa och jag våra promenadskobeklädda fötter på översta trappsteget.Ute var det kallt, men här inne är varmt och lite unket. Ficklampans ljuskägla spelar över väggar, vattenrör, ledningar och sandtäckt golv. DÄR – något rörde sig…en svans. Vi följer efter, men svansen, och tillhörande katt är borta. Vi kommer längre in under huset…en gammal madrass ligger lutad mot en vägg…några kuddar är utspridda på golvet. Försiktigt tar jag mig förbi och något fångar min uppmärksamhet…en katt! En katt ligger lutad mot den ljusblå dammiga kudden…den ligger i en underlig vinkel och den är död…den är död och förtorkad. En mumie ligger under ett dagis i Husby.

Hur har den dött? Hur har den kommit dit? Led den, var den rädd, sjuk…var det en förvildad kisse som ägaren inte orkat med, som blivit utslängd? Var den gammal, var den ung och klarade inte att hitta mat? Husgrunden har plötsligt förvandlats till en grav. Vi lämnar den döda katten ifred och letar vidare.Vi hittar lite ben efter smådjur och en hel del skräp men katterna lyser med sin frånvaro...

Så är det dags att klättra upp igen. Precis bredvid stegen ligger något svart-vitt tyg…nej, det är inte tyg. Det är en päls…det är en liten liten död kattunge. Huvudet är borta…den hade vita tassar när den levde, nu är det smutsgrå päls. Av storleken att döma kom den till sin tredje vecka i livet…Jag känner mig inte stolt över att vara människa just då. Vad är det vi har gjort mot dessa små?

8/3 - 03

Några dagar senare har ordföranden i Stockholms Katthem; Unni Lindblad, fått tag på DN. Hon och Åsa åker ut till Husby för att få ihop en artikel. Resultatet kanske inte var direkt lysande, eftersom föreningen Djurhjälpen får cred för vårt arbete…men, men. All reklam är bra reklam, eller hur var det?

http://www.dn.se/sthlm/hemlosa-katter-dor-i-kylan-1.162831.

En kvinna brukar mata katterna regelbundet. Hon går upp tidigt på morgonen för att koka fisk innan hon ger sig iväg till arbetet på Skärholmens loppmarknad. Bara några av katterna är hennes egna. De andra kommer och går som de vill, ingen är kastrerad.

Något måste göras. De boende räknar till ungefär 50 katter som lever under husgrunder och i skogspartier runt bostadshusen. Katter som är en sanitär olägenhet och far mycket illa. Vice ordförande i Stockholms katthem tar kontakt med Svenska Bostäder…och undret sker!

27/5 – 03

Svenska Bostäder inser att något MÅSTE göras. Katthemmets nystartade vildkattsgrupp får en lokal á 24 kvm till sitt förfogande. Burar, el och vatten står bostadsföretaget för. Representanter för SB har sett katter som inte bara är vilda… de är ”konstiga” också. Vissa saknar svans (kan vara förfrysningsskador), andra ett öga. Några har dimmiga blickar, vilket kan bero på inälvsmask. Man kan räkna fem kattlik i en av husgrunderna.

Reparatörer och personal hos Telia vågar inte gå ner under husen av rädsla för de underliga katterna.


Nyligen har en hona fött en kull ungar…

4/6 – 03

Arbetet med lokalen går framåt. Nyligen besökte Therese N, Eva, Åsa, Anna och Lisa från Vildkattsgruppen Husby för rekognosering. Snart kommer vi sätta upp lappar om arbetet och be de boende hålla sina katter inne, alternativt sätta på dem halsband, så att de inte blir infångade av misstag.Att ett bostadsföretag samarbetar på detta sätt med ett katthem, istället för att slentrianmässigt avliva katter är något historiskt. Det är ingen enkel lösning och det kommer att ta LÅNG tid. Tack vare mannen och kvinnan som larmade oss kanske vi nu kan förhindra att en kattkoloni blir ännu större. Som en hedrande gest har vi döpt den första infångade katten, en ca 7 veckors kattunge, till Imre.17/6-03

Åsa och Birgitta I var i husby för att få nycklarna. Ett till kattlik hittades.Ytterligare ett bevis för att "en katt klarar sig alltid" enbart är en myt...Imre trivs väldigt bra med sin fostermamma Izellah och har slutat vara rädd och fräsa och är numera en goskille.


Text: Helena Bild: Åsa


Ett år senare var det dags för ny infångning i Husby:
Åter till Husby


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3329940
I dag: 437Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura