Här är du: Hem/Om Akutgruppen/Hur vi arbetar/Hur vi arbetar
I det nedanstående beskriver vi hur vårt arbete ser ut och vad vi gör. Att arbeta med hemlösa djur innebär att man ibland ställs inför obehagliga situationer, det kan handla om sjuka, skadade, döende eller döda djur.

Vi har valt att beskriva vårt arbete så ocensurerat som möjligt, då vi anser att det är viktigt att visa hur djur kan ha det i verkligheten. Det medför dock att det förekommer bilder och texter, framför allt under vissa av länkarna, som kan uppfattas otäcka och obehagliga och vi vill varna känsliga läsare för detta.


Infångning


Vårt arbete börjar ofta med tips från allmänheten, andra kattföreningar, polis mfl. om var det finns en kattkoloni, en katt som far illa, ett hem där polis beslutat att beslagta katter osv. Vi åker till platsen och undersöker situationen, hör med människor omkring om katterna blir matade, hur mycket de vet om dem osv. Ibland handlar det om tama katter som vi enkelt kan ta hand om (självklart under förutsättning att de inte verkar ha någon ägare), men då vi främst fokuserar på katter som inte haft så mycket kontakt med människor är vårt arbete oftast lite mer komplicerat än så.

"Våra" katter får nästan alltid fångas med fälla om vi riggar med någonting som luktar oemotståndligt för en hungrig katt och så är det bara att slå sig ner en bit därifrån och vänta, och det kan bli en lång och tråkig väntan. Ibland får vi åka från platsen utan katt och återkomma en annan dag. En fälla måste övervakas så att en katt inte tvingas sitta instängd i den flera timmar eftersom det är oerhört stressande för katten att sitta i den trånga fångstburen, den kan också skada sig själv i sina försök att ta sig ut.

När fällan slagit igen täcker vi över den för att minska stressen för katten och kör så fort som möjligt till dess akuthem.

Läs gärna mer om hur vi arbetar med infångning under Projekt.


Arbetet efter infångningen


Efter att katten blivit infångad skjutsas den alltså till en privatperson som valt att öppna sitt hem för en behövande katt. Vi ser efter så att katten inte ser skadad ut och bokar sedan tid hos veterinär för kastrering, ID-märkning och vaccination. Vi föredrar att göra detta så snart som möjligt efter infångningen då det är bättre att katten får genomgå dessa skrämmande procedurer på en gång så att den sedan får vara ifred i lugn och ro i akuthemmet istället för att fånga in den igen för veterinärbesök när den redan börjat känna sig trygg i akuthemmet.

I akuthemmet får katten återhämta sig och för lite mer blyga katter påbörjar socialiseringsprocessen. En del katter har aldrig ens varit inomhus och det är naturligtvis en stor och skrämmande omställning för dem. Alla katter är individer och hur lång tid det tar för katten att bli tam skiljer sig, men i ett lugnt och tryggt akuthem som dessutom redan har en eller flera tamkatter kan katten göra stora framsteg på kort tid. Som akuthem är det bara att ha tålamod och glädjas över framstegen. Hur lång tid katten sedan stannar i sitt akuthem beror på hur fort katten blir tam och hur lång tid det tar att hitta ett nytt, permanent, hem till den.

Varje akuthem får en kontaktperson bland oss som arbetar i föreningen och vi finns tillhands med råd och stöd, vare sig det gäller en tam eller blyg katt. Kontaktpersonen kommer också att ordna eventuella veterinärbesök och kontakta akuthemmet när katten får en intressent. Målet är naturligtvis att våra katter ska få egna, permanenta hem och vårt arbete med katten slutar med att vi följer den till sitt nya hem samt följer upp för att se att allting går bra.

Allt vårt arbete sker ideellt, på vår fritid. Vår enda, men stora!, belöning är att få se hur en rädd katt sakta men säkert börjar finna tillit till oss människor och trivas i en säker miljö långt ifrån den misär den kom ifrån. Att få följa en katt till sitt nya hem och sedan få positiva uppdateringar från nya hussar och mattar är en otrolig glädjekälla.


Vårt arbete runtomkring


Utöver att arbeta med infångning av katter och som kontaktpersoner finns det en hel del annat att göra inom föreningen såsom att söka upp nya akuthem och chaufförer, sprida information om oss, svara på mail mm. Ibland ser du oss också på en eller annan mässa, tex. Husdjursmässan som brukar vara en mycket trevlig och uppskattad tillställning. Vi har dessutom medverkat i TV4s serie Hitta Hem.Här kan du läsa mer om hur det kan gå till när vi får en katt i vår regi:

Till minne av Frasse (Jan. 2007)
Mamma Ellen återförenas med sin bebis
Den sorgliga berättelsen om Vacker


Fler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3329839
I dag: 336Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura