Här är du: Hem/Om Akutgruppen/Syfte/Varför finns Akutgruppen?Kala


I Stockholms län finns idag 20 000-30 000 (!) hemlösa katter. De lever ofta ett mycket hårt liv och riskerar att skadas av djur, människor och trafik. Många möter en grym död genom att långsamt svälta eller frysa ihjäl. Varje år föds dessutom fler katter in i denna onda cirkel då katterna går okastrerade.

Som tur är finns flera organisationer i Stockholmsområdet som arbetar ideellt med att rädda katter, vad skiljer Akutgruppen från dessa?

Det är främst tre saker som gör oss olika de andra föreningarna:

1. Vi fokuserar främst (men inte endast) på katter som kanske inte haft så mycket kontakt med människor; de som ibland kräver lite extra arbete och resurser innan de får egna hem som tama, sociala kissar.

Akutgruppen värnar om alla katter och vi anser att alla - tama som förvildade - har rätt till liv.

Läs gärna mer om våra räddningsprojekt under Projekt.

2. Vi har inte någon lokal dit allmänheten kan komma för att titta på våra katter utan de bor alla i sk. akuthem. Vi anser att katter bor bättre i privata hem än i en lokal där många olika människor, både personal och besökare, vistas. Katterna behöver en lugn och trygg miljö med regelbunden kontakt med människor för att bli sociala och trygga.

3. En del föreningar avlivar katter som inte kunnat omplaceras inom en viss tid för att göra plats för andra. Akutgruppen avlivar inga friska katter och så långt vi någonsin kan kommer vi också att vårda sjuka/skadade katter även om vården är kostsam.


Mår en katt som levt ute och inte haft så mycket kontakt med människor verkligen bra av att tas in?

Vi får ibland frågan om sådana katter verkligen kan bli tama och någonsin trivas inomhus efter ett liv i det fria? Är det inte grymt att tvinga en katt som levt i det vilda till ett liv i fångenskap?

Vi kan bevisa genom våra många blyga katter som fått egna hem genom åren att det oftast går utmärkt. De allra flesta blir hur tama som helst och många vill inte ens gå ut igen även om de får chansen. En del tar längre tid att få tama, andra kortare, väldigt få blir det aldrig. Det finns katter som alltid behöver kunna gå ut och då ser vi till att de hamnar i hem med sådana möjligheter, men de allra flesta av de katter som kommer till oss är faktiskt väldigt nöjda med att slippa gå ut igen.

En viktig fråga är också: måste en katt vara en "knäkatt" för att må bra? Måste katten vara en "knäkatt" för att en människa ska kunna njuta av det underbara väsen en katt är? Ett tryggt liv inomhus med kärlek, mat och värme var dag tycker vi är bättre än ett liv utomhus med kyla och svält.

Läs den tragiska historien om Tess och länkarna nedan så förstår du varför vi anser att vårt arbete är så viktigt:Lilla Tess fångades in ute i Åkersberga tillsammans med flera andra katter. Direkt när hon kom till sitt akuthem märktes det att Tess var social. Hon fann sig snabbt tillrätta och visade sig vara en mycket kelig kattflicka.

Plötsligt blev dock Tess akut sjuk. Jourhemmet kontaktade oss och vi fick åka ut och hämta henne. Tess åkte in akut till Södra Djursjukhuset, hon var då knappt vid medvetande. Eftersom vi absolut ville ge Tess en chans att klara sig skickade vi henne på röntgen.

Varken veterinären eller vi trodde våra ögon när vi fick se bilderna;
långt ned i Tess matstrupe, bara någon centimeter från hjärtat, satt en fiskekrok!


Hon måste varit så utsvulten när hon levde ute att hon svalt kroken med en fisk hon hittat. Tess var så dålig att hon knappast hade klarat en operation, dessutom hade operationen gett henne men för livet. Det fanns inte något alternativ än att låta Tess få somna in.

På grund av att någon människa varit oaktsam så har Tess fått betala med sitt liv. Tänk hur många andra katter som finns där ute som riskerar att gå samma öde till mötes. Tess fick somna in humant och slapp plågas. Alla katter har inte den turen...

Läs också dessa berättelser:

Till minne av Frasse (Jan. 2007)

Simba II

Den sorgliga berättelsen om Vacker

Mamma Ellen återförenas med sin bebisFler artiklar

Dela
Det här är några av de
katter som behöver hem,
klicka här för att se fler.Curry

Fräsen

Thelise

Max

Belz

Steve Purrington


Artiklar

Antal besökare

Totalt: 3329939
I dag: 436Jourtelefon: 070 402 76 12Vi stöder Akutgruppen

Swish: 1236931729
Plusgiro: 58 84 73-9
Bankgiro: 727-2982
Alla pengar går oavkortat till nödlidande katter!
Org.nr: 802458-0287


[Jourhem] [Administrera] [Sitemap]
© 2009-2013 Akutgruppen - Design Roland Johansson efter en idé av Niklas Wanjura